مطالب عمومی دندانپزشکی

سلامت دهان و دندان و دخانیات، تاثیرات دود سیگار و قلیان

مصرف دخانیات چگونه بر روی بافتهای دهان و دندان اثر می گذارد؟

غالب مردم از مضرات سیگار برای سلامتی بدن آگاهند و می دانند که مصرف دخانیات باعث بیماریهای متعددی بر روی انساج بدن می شود و حتی ممکن است منجر به مرگ شخص نیز گردد. ولیکن اثرات مخرب سیگار بر روی سلامتی بافت دهان و دندان را باور ندارند و یا نسبت به آن نا آگاهند. مصرف دخانیات باعث بد رنگ شدن دندانها، بیماریهای لثه و دندان و لقی دندانها می گردد و در موارد حاد منجر به سرطان دهان می شود.

چرا دندانها در اثر مصرف سیگار رنگ می گیرند؟

بر اساس مطلبی از sssco یکی از عوارض مصرف دخانیات رنگ گرفتگی دندانهاست که به علت نیکوتین و تار موجود در آن می باشد. در کوتاه مدت دندانها به رنگ زرد در می آیند و در مصرف طولانی مدت آن دندانها تقریباً قهوه ای رنگ می شوند.

سیگار چگونه بر روی لثه و دندانها اثر می گذارد؟

سیگاریها استعداد بیشتری جهت تشکیل پلاک باکتریایی اطراف دندانهایشان دارند که این خود باعث بیماری لثه می شود و علاوه بر آن به علت کمبود انتقال اکسیژن در عروق خونی افراد سیگاری روند ترمیم بافتی لثه ها نیز در این افراد دچار مشکل می شود. با وجود این مشکلات روند تخریب بافتهای نگهدارنده دندان در افراد سیگاری سیر سریعتری نسبت به سایرین دارد که در نهایت این تخریب منجر به لق شدن دندان و از دست رفتن آن می شود.

تنباکو از بسیاری جهات به دندان‌های شما آسیب می‌رساند. سیگار توانایی دهان را برای مقابله با عفونت محدود می‌کند و شما را در مقابل باکتری‌هایی که از طریق سیگار کشیدن تکثیر می‌شوند، بی دفاع می‌کند. هنگامی که دهان شما قادر به مبارزه نیست، پلاک و باکتری‌ها زیاد می‌شوند. این امر منجر به بروز مشکلات مختلفی از جمله زرد شدن دندان‌ها تا افتادن آن‌ها و نیاز به انجام روت کانال می‌شود.

تاثیر مضر قلیان بر دندان

هنگامی که شما سیگار می‌کشید، سیستم ایمنی دفاعی بدن را تضعیف می‌نمایید. بدن شما زمان سختی برای حفاظت از خود خواهد داشت. ناگهان، تولید تارتار یک مسئله مهم می‌شود، زیرا بدن شما نمی‌تواند عفونت بالقوه را از بین ببرد. گردش خون در دهان شما وقتی که سیگار می‌کشید، به شدت کاهش می‌یابد. ذرات موجود در تنباکو همچنین می‌تواند دندان‌ها را دچار سایش کند و پوشش محافظتی مینای دندان را از بین ببرد.
نه تنها سیگار بلکه حتی تنباکوی بدون دود و نه فقط به دلیل نیکوتین نیز می‌تواند به دهان شما آسیب برساند. برخی از مارک‌های تنباکوی جویدنی از شکر به عنوان یک ماده استفاده می‌کنند. هنگامی که شما تنباکو را در دهان خود برای مدت طولانی نگه می‌دارید، دندان‌هایتان را در معرض صدمه زدن با شکر قرار می‌دهید که می‌تواند فراتر از سایر مشکلاتی که نیکوتین به وجود می‌آورد، منجر به پوسیدگی دندان شود.

تاثر مخرب سیگار بر دهان و دندان

 

بیش از یک سوم افراد سیگاری حداقل سه مشکل مربوط به سلامتی دندان‌ها را دارند.
سیگار کشیدن فقط به دندان‌ها آسیب نمی‌رساند – حتی می‌تواند آنها را نابود کند. این آمار هشدار دهنده را در نظر بگیرید:
• 16 درصد افراد سیگاری سلامت دندانپزشکی ضعیفی دارند، چهار برابر افرادی که هرگز سیگار نکشیده‌اند.
• در 5 سال گذشته افراد سیگاری کمتر از افراد غیر سیگاری به دندانپزشکی مراجعه کرده‌اند.
• بیش از یک سوم سیگاریها دارای حداقل سه مشکل مرتبط با سلامت و بهداشت دهان و دندان هستند.

جالب این که به نظر می‌رسد ارتباطی بین نگرانی‌های مالی و سیگار کشیدن وجود دارد که می‌تواند با تأثیر تنباکو بر سلامت دهان و دندان همراه شود. همچنین بیش از نیمی از افراد سیگاری که طی شش ماه گذشته به دندانپزشک مراجعه نکرده بودند، گفتند که این امر به دلیل نگرانی‌های مالی است.

چگونه سیگار کشیدن با سرطان ارتباط پیدا می کند؟

غالب مردم نسبت به این مساله که سیگار عامل سرطان ریه و مجاری تنفسی است آگاهند اما از اینکه عامل اصلی سرطان های دهان نیز می باشد بی اطلاعند. در سال هزاران نفر به علت سرطان های دهان ناشی از مصرف دخانیات جان خود را از دست می دهند.

آیا برای سیگاری ها خمیردندانهای خاصی هست ؟

خمیردندانهای مخصوص جهت این افراد ساخته شده که حاوی مواد ساینده بیشتری نسبت به خمیردندانهای معمولی است. اما استفاده از آنها بایستی محدود و تحت نظر و به توصیه دندانپزشک صورت گیرد. خمیر دندانهای سفید کننده با مارکها و ترکیبات متنوعی در بازار موجود است اما بایستی توجه داشت که اینها امکان تغییر رنگ طبیعی دندان را نداشته و تنها می توانند رنگ دندان را تا حدودی برطرف نموده و ظاهر آن را بهبود بخشند.

تصمیمی که افراد سیگاری برای دندان های خود میگیرند

 

چرا افراد سیگاری باید مراقبت دهان و دندان خود را منظم‌تر انجام دهند؟

بر اساس مطلبی از دانیال روژ ترک سیگار دشوار است. بنابراین شما باید بدانید که چرا تنباکو برای دندان‌ها و لثه‌هایتان خیلی بد است و در ادامه نیز چند راهنمایی برای درک بیشتر اثرات تنباکو روی دندان‌ها و لثه‌ها ذکر شده‌اند. بنابراین دندانپزشک شما ممکن است قادر به بازگرداندن آسیب‌های ناشی از سیگار باشد. بعضی از مردم خجالت می‌کشند تا زمانی که سیگار می‌کشند، به دندانپزشک مراجعه نمایند. آن‌ها نگران قضاوت دندانپزشکان در خصوص استفاده از نیکوتین هستند. آن‌ها از نصیحت کردن دیگران در مورد آنچه که انجام می‌دهند، می‌ترسند. دلیلی وجود دارد که افراد سیگاری کمتر به دندانپزشک مراجعه می‌کنند: آن‌ها نمی‌خواهند احساس گناه کنند. دندانپزشکان نیز نمی‌خواهند که شما احساس گناه کنید، و ما نمی‌خواهیم شما را نصیحت کنیم. فقط مطمئن شوید که شما همه کارهای لازم را برای سالم نگه داشتن دهان خود انجام می‌دهید.

پیشگیری از بیماری لثه برای افراد سیگاری

افراد سیگاری مشتاقند بدانند که آیا می‌توانند از بروز بیماری لثه جلوگیری کنند. ترک سیگار بهترین راه برای مبارزه با بیماری‌های لثه است، اما رعایت بهداشت دهان و دندان نیز راه حل خوبی است. مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید و کشیدن نخ دندان نیز کمک کننده است. شاید بهترین راه برای جلوگیری از بروز مشکلات مربوط به لثه، این است که به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک شما می‌تواند نشانه‌های بیماری پریودنتال را تشخیص دهد و برای مقابله با آن‌ها اقدام کند.

دهانشویه چیست ؟

سیگاریها به علت بوی بد دهان رغبت بیشتری به استفاده از انواع خوشبو کننده آن نشان می دهند اما این دهانشویه ها با ایجاد بو و مزه مطبوع برای شخص سیگاری مشکل اصلی را پنهان می کنند.

هر چند وقت یکبار بایستی به دندانپزشک مراجعه نمایند؟

معاینات دوره ای برای تمامی افراد الزامی است چرا که با انجام این معاینات پیش از آنکه وضعیت دهان و دندان به مرحله بحرانی برسد اقدام به درمان کرده و از گسترش بیماری جلوگیری می شود. سیگاریها بعلت بیشتر در معرض بودن بایستی هر شش ماه یکبار اقدام به معاینات دوره ای نموده و به دلیل رنگ گرفتگی دندانهایشان را جرمگیری و پالیش نمایند.

در معاینات دوره ای، دندانپزشک چه می کند؟

دندانپزشک علاوه بر لثه و دندانها سلامت بافتهای مخاطی لب ها، گونه ها و زبان را چک می نماید تا در صورت تغییر بدخیمی اقدامات لازم را صورت دهد. ارتباط مداوم و دوره ای با دندانپزشک مانع از گسترش غیرقابل برگشت بیماریهای دهان و دندان می گردد.

مراقبت ویژه دندانپزشکی برای افراد سیگاری

اگر هنوز سیگار کشیدن را ترک نکرده‌اید، چند نکته دندانپزشکی وجود دارند که می‌تواند به رفع مشکلات بهداشت دهان و دندان شما کمک کنند:
• استفاده از دهانشویه به طور مرتب. بهتر است یک فرمول قوی را انتخاب کنید که باکتری‌ها را از بین ببرد. همچنین اطمینان حاصل کنید که حداقل 60 ثانیه برای از بین بردن باکتری‌ها دهانشویه را در دهان خود نگه می‌دارید.
• استفادهٔ روزانه از نخ دندان. یکی از عادت‌هایی است که انجام دادن آن در زمان خستگی یا بعد از یک روز طولانی سخت است. اما کشیدن نخ دندان مخصوصاً برای افراد سیگاری حیاتی است، زیرا یک روش مؤثر برای جلوگیری از تجمع جرم روی دندان است. اگر متوجه خونریزی زیاد در زمان استفاده از نخ دندان شدید، این می‌تواند نشانه‌ای از بیماری پریودنتال باشد.
• زبان و لثه‌های خود را با دقت در زمان ملاقات دندانپزشک بررسی کنید. به دندانپزشک خود اطلاع دهید که سیگاری هستید، بنابراین آن‌ها می‌توانند مراقب علائم بیماری پریودنتال و سرطان دهان باشند. هرچه سریعتر این مشکلات تشخیص داده شوند، احتمال جلوگیری از بروز یک مشکل جدی در همان ابتدا بیشتر است.

دیدگاهتان را بنویسید